Zaalhockey - geen verplichting maar wél leuk!
Omdat er voor zaalhockey een aparte contributie bovenop de veldcontributie wordt gevraagd, is niemand verplicht om deel te nemen aan zaalhockey. Wel levert zaalhockey een significante bijdrage aan de (technische) hockey-ontwikkeling bij jeugdteams.
Inschrijven voor zaalhockey
Bij voorkeur gaan complete veldteams aansluitend aan de herfstcompetitie de zaal in. Bij een tekort aan spelers kan het team worden aangevuld met spelers uit andere veldteams. Indien een team wordt geplaatst is de inschrijving bindend. Door inschrijving verplicht het team zich tot het betalen van de zaalcontributie en het spelen van de wedstrijden. De zaalwedstrijden worden op zaterdag en/of zondag gespeeld. Dat wordt door de KNHB wordt bepaald.
Inschrijving
De inschrijving voor het zaalhockey voor de leden is bindend op 30 september 2024. Het terugtrekken van een inschrijving na 30 september 2024 kan niet meer kosteloos. Na september 2024 zullen de definitieve teaminschrijvingen bepaald worden.
Contributie
De contributie voor zaalhockey is niet inbegrepen in de veldcontributie en moet apart worden voldaan.
De belangrijkste componenten waaruit de zaalcontributie is opgebouwd zijn:
Speelperiode, wedstrijddagen. Trainingsdagen en trainingsduur
Zaalhockey vindt plaats in de maanden december, januari en februari.
De zaalwedstrijden worden een keer per weekend gespeeld op zaterdag of zondag. Die wedstrijddag speelt een team twee wedstrijden van 30 min per wedstrijd. Dat is bij uitwedstrijden twee wedstrijden achter elkaar en bij thuiswedstrijden met één wedstrijd (pauze) ertussenin.
Gedurende de zaalperiode zijn er niet elk weekend wedstrijden. In 10 weekenden (in de kerstvakantie zijn er geen wedstrijden) speelt ieder team zes keer een zaalblok van 2 wedstrijden.
Thuis- en uitspelen
Thuis spelen wil niet altijd zeggen dat de locatie in Goes is , maar dat kan ook in een andere woonplaats zijn. Het eerst genoemde team in het wedstrijdschema speelt dan op papier “thuis” en dat betekent het witte/rode tenue. Thuis en uit geldt ook voor de zaaldienst (zie hieronder), waarbij de zaaldienst ook in een andere woonplaats als “thuis” kan worden aangeduid.
Samenstelling van een zaalhockeyteam
Bij de samenstelling van een zaalhockeyteam is de Goese Mixed Hockey Club afhankelijk van het aantal spelers dat zich inschrijft.
In dit spanningsveld zal de Goese Mixed Hockey Club een keuze moeten maken in het samenstellen van de teams. We doen dat natuurlijk zorgvuldig. Echter, dit houdt soms ook in dat er teams moeten worden samengesteld, die niet de eerste keuze zijn van spelers en ouders.
De Goese Mixed Hockey Club streeft er altijd naar om zoveel mogelijk zaalteams toe te laten. Het bestuur kan besluiten om alle teams toe te laten, waardoor er per team iets minder getraind kan worden.
Grootte van een zaalhockeyteam tijdens de wedstrijd
Een zaalhockeyteam mag maximaal 12 spelers noteren op het wedstrijdformulier.
In de zaal wordt gespeeld met maximaal zes spelers (1 keeper + 5 spelers) per team. De overige 6 spelers zitten “op de bank” en wisselen gedurende de wedstrijd met de spelers in het zaalveld.
Indien zich meer dan 12 spelers hebben ingeschreven, dan mogen de spelers niet worden doorgewisseld per wedstrijd. Wel mogen in de 2de wedstrijd spelers worden gewisseld met de 1ste wedstrijd. Omdat een team dus uit meer dan 12 spelers kan bestaan, moeten deze extra spelers tijdens een wedstrijd plaats nemen op de tribune. De ervaring leert dat spelers gemiddeld 1x per zaalseizoen een wedstrijd op de tribune plaats moeten nemen.
Coach en/of begeleider
Elk team moet een coach en begeleider hebben, die dienen als aanspreekpunten voor het team. Dit werkt op dezelfde wijze als bij het veldhockey, inclusief het invullen van het digitale wedstrijdformulier. Ook bij zaalhockey doen wij een beroep op ouders voor het coachen en begeleiden.
Gedrag tijdens wedstrijd
Houd het leuk en sportief zeker richting de scheidsrechter. Ook de scheidsrechter is een vrijwilliger die niet alles ziet en fouten maakt!
Boete
Als een team een boete opgelegd krijgt, dan hanteert de Goese Mixed Hockey Club het principe dat dit team zelf de boete betaalt. Dit geldt ook voor bewust aangebrachte schade aan zalen. Een overzicht van de boetes en uitgedeelde kaarten is beschikbaar op de website van de KNHB.
Zaaldienst bij wedstrijden verplicht voor ouders/verzorgers van junioren
Zaaldienst houdt in dat de wedstrijdtafel wordt bezet, waarbij de scores en de tijd worden bijgehouden (zie hieronder bij: Taken bij zaaldienst). Bij de inschrijving is één van de voorwaarden dat de ouders/verzorgers een zaaldienst uitvoeren.
De Zaalhockeycommissie van de Goese Mixed Hockey Club deelt de zaaldiensten in. Hierbij worden willekeurige ouders per team ingedeeld en dit wordt via de email kenbaar gemaakt om deze taak uit te voeren. Mocht een ouder de dienst niet kunnen uitvoeren, dan zal hij/zij zelf voor een vervanger moeten zorgen binnen het team van zijn zoon/dochter.
Fluiten in de zaal
Tijdens het zaalhockeyseizoen, behoren de zaalhockeyteams twee scheidsrechters te leveren. De arbitragecommissie bepaalt per team de zaal-tijd-blokken (datum/tijd) dat er scheidsrechters geleverd moeten worden. Deze informatie wordt naar de aanvoerder, coach en/of begeleider gestuurd. Dit betreft alléén de wedstrijden die IN Goes worden gespeeld. Teams die buiten Goes, maar op papier "thuis" spelen, zullen zelf voor arbitrage moeten zorgen (zie hfst Thuis- en Uit spelen).
De scheidsrechters moeten in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart en dragen ook zorg voor een goed en veilig wedstrijdverloop. Na de wedstrijd zorgt de scheidsrechter voor de juiste invulling en versturing van het digitale wedstrijdformulier.
Taken bij zaaldienst
LET OP! Zaaldienst geldt voor het gehele blok van 3 wedstrijden. Dus ook voor wedstrijden waar géén Goes team aan deelneemt!
N.B. De zaaldiensten kunnen aan het begin van het zaalseizoen niet direct voor het hele zaalseizoen worden ingepland, omdat de KNHB nog geregeld wijzigingen doorvoert!
Zie ook: Thuis en uit spelen
Zaaluitrusting voor spelers
Om een zaalwedstrijd te kunnen spelen is nodig :
N.B. Veldschoenen zijn absoluut verboden en mogen in de zaal niet worden gedragen.
Zaaluitrusting voor keepers
Keepers moeten de bandjes met metalen gespen van hun uitrusting vervangen door bandjes met kunststof gespen. De materialencommissie stelt deze bandjes beschikbaar. Keepers moeten zelf zorgen voor een hoes (optioneel, maar wordt wel geadviseerd) voor hun legguards.
De eerste en laatste training van de dag : De balken
Voor de eerste training moeten de balken langs het veld worden neergelegd. Daarom is het aan te raden om ca. 15 minuten voor de training aanwezig te zijn om (met behulp van ouders) de zware balken neer te leggen.
Na de laatste wedstrijd moeten alle materialen (ballen, hesjes, pionnen) worden verzameld en aan de zaalbeheerder worden gegeven, of in de daarvoor bestemde voorziening worden opgeslagen.
Na de laatste wedstrijd moeten ook de balken weer worden opgeruimd tenzij anders afgesproken met de zaalbeheerder.
Afmelding bij verhindering
Bij verhindering – ruim van tevoren - bij de trainer afmelden voor de training en bij de coach voor de wedstrijd.
Informatie bij begin zaalseizoen
Coaches, begeleiders en trainers krijgen een briefing, waarbij zaalhockey specifieke zaken worden belicht en technische en tactische tips worden gegeven.
Vragen
Voor vragen kun je contact opnemen met Hockeyzaken.